Eicellen invriezen (sociaal freezing/ fertility preservation/ age banking) wordt gezien als dé oplossing voor vrouwen die carrière plannen willen combineren met hun kinderwens, en/of geen partner hebben. Door op jongere leeftijd je eicellen te laten invriezen, win je tijd en houd je opties open, zonder de druk van een tikkende biologische klok.
Social freezing is een geweldige optie, wat goed dat dit kán! Toch merk ik als fertiliteitscoach vaak dat na de eerste opluchting al snel een nieuwe vraag, en daarmee nieuwe druk, opkomt: wanneer is het juiste moment om die ingevroren eicellen te gebruiken?
Die keuzevrijheid kan namelijk al vrij snel juist voor nieuwe onzekerheden en twijfels zorgen. Zoals klant C. (41) treffend omschrijft: “Ik dacht dat ik hiermee tijd zou winnen, maar op dit moment voelt het vooral alsof ik meer tijd heb gekregen om te twijfelen.” Het ironische is dat de vrijheid die social freezing biedt, ook verlammend kan werken.
Bestaat het ‘perfecte moment’?
Eicellen invriezen stelt je in staat je kinderwens ‘on hold’ te zetten. Het idee dat je zelf bepaalt wanneer je klaar bent voor een zwangerschap geeft een gevoel van controle, autonomie en rust. Maar bestaat er zoiets als een ‘perfect moment’? Moet je wachten tot je de juiste partner hebt gevonden, je carrière op een bepaald punt staat, of je financieel voldoende hebt opgebouwd?
Voor veel vrouwen zoals klant M. (41), een radioloog die op 33-jarige leeftijd haar eicellen liet invriezen, blijft het moment uit: “Ik dacht dat het duidelijk zou zijn wanneer ik mijn eicellen zou gebruiken, maar nu heb ik nog steeds geen partner en blijft mijn werk veeleisend. Ik voel de druk toenemen: mijn lichaam wordt ouder in termen van een zwangerschap, en ik wil geen te groot leeftijdsverschil met mijn kind.”
De ideale omstandigheden waar je misschien op wacht, komen mogelijk niet, of niet snel genoeg. Dus hoe bepaal je het juiste moment?
De belangrijkste vraag
Het juiste moment is niet enkel afhankelijk van rationele factoren zoals je relatiestatus, carrière of financiën. De belangrijkste vraag is: hoe voel het? Hoe enthousiast word je van het idee om nu moeder te worden? Hoe sterk voel je het verlangen?
Maar zeker ook: wat houdt je tegen? Welke angsten, twijfels of overtuigingen creëren weerstand? Vaak denk je dat het de praktische kant is die je belemmert, maar uit ervaring met klanten weet ik dat dit zelden de echte oorzaak is. Voor praktische problemen zijn meestal oplossingen te vinden, vooral als je financieel stevig in je schoenen staat. Nee, het zijn juist de diepere lagen van, vaak onbewuste, overtuigingen die je tegenhouden.
Wil ik kinderen?
Als je aanvankelijk koos voor social freezing, was dat wellicht omdat je twijfelde over het moederschap of er toen nog niet klaar voor was. Het invriezen van je eicellen gaf je de mogelijkheid die twijfel uit te stellen. Maar die twijfel kan nu weer net zo sterk naar terugkomen: wil ik wel kinderen? Achter deze vraag schuilen die verschillende diepere lagen van overtuigingen en twijfels, die voor iedere vrouw anders zijn, en die heel verhelderend zijn om te ontdekken.
Klant E. (43), kunstcurator, vertelt: “Ik dacht dat ik op een dag klaar zou zijn voor kinderen, maar nu weet ik het niet meer. Mijn twijfel blijft, ik snap het zelf niet zo goed. Mijn eicellen zitten daar, ingevroren, maar ik weet nog steeds niet zeker of ik moeder wil worden. En als ik het wil, wanneer dan? Wat als ik te lang wacht en het niet werkt? Het voelt alsof ik gevangen zit tussen twee keuzes die ik niet wil maken.”
Moeder worden zonder partner?
Een veelvoorkomende aanname is dat je de juiste partner zult vinden om samen kinderen te krijgen. Maar wat als die partner er niet komt? Dit is een van de grootste onzekerheden voor vrouwen die hun eicellen hebben ingevroren. De keuze om zonder partner moeder te worden, kan een emotioneel complexe beslissing zijn. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: Kan ik dit alleen gerund krijgen? Zal mijn kind geen vader missen? Is dit geen egoïstische keuze? Is een donor (anoniem, identificeerbaar of bekend) een goede optie?
Klant R. (41), ICT-consultant, deelt haar verhaal: “Ik dacht altijd dat ik een gezin zou stichten met de juiste partner. Maar nu sta ik voor de keuze: gebruik ik mijn eicellen en word ik een alleenstaande moeder, of wacht ik op de juiste partner en word ik enkel dan moeder? Beide opties zijn beangstigend. Het voelt als een groot dilemma.”
Het juiste moment = jouw beste kans op zwangerschap
Hét juiste moment is wanneer je volledig durft in te gaan op je verlangen naar een baby, zonder enige weerstand. Wanneer je ongeremd enthousiast bent over het idee om zwanger te worden via je ingevroren eicellen en vol vertrouwen de toekomst tegemoet ziet. Het is het moment waarop je al die onderliggende overtuigingen en angsten durft te doorbreken. Dát is het juiste moment!
Waarom is het zo belangrijk om zorgvuldig te kiezen wanneer je je eicellen laat ontdooien? Omdat op precies dat moment, zoals hierboven beschreven, je kansen op zwangerschap het grootst zijn! Wat wordt vergeten, is dat het niet alleen om de medische kant gaat. Ook de energie waarin je je bevindt speelt een mega sleutelrol! Een beslissing die goed voelt, die in lijn is met je verlangen, waar je enthousiast van wordt en die je weerstand loslaat – dát is de vibe die je maximale zwangerschapskansen geeft.
Juist omdát je afhankelijk bent van een beperkt aantal ingevroren eicellen, is het cruciaal om dat optimale moment te kiezen en te benutten. Verspil die kans niet!
Komt deze worsteling je bekend voor? Wil je het juiste moment grijpen om jouw ingevroren eicellen te laten ontdooien en met maximale zwangerschapskansen aan een IVF-poging te beginnen? Dan is mijn coachingtraject precies wat je nodig hebt als voorbereiding.
Elke week heb ik ruimte voor twee gratis matchgesprekken. Als je interesse hebt, plan dan nu dat gesprek in!
Ik vraag dat gratis matchgesprek aan!
Wil je naast lezen ook luisteren? In deze podcastaflevering graaf ik dieper in het topic’de ambitieuze vrouwelijke professional en haar kinderwens’. Luister nu.