Het is een vraag over je kinderwens die mogelijk vaak in je hoofd opkomt: “Is dit egoïstisch? Is het egoïstisch dat ik op deze manier, op deze leeftijd,… een baby wil?” Het antwoord is simpel: ja, het is egoïstisch. Maar hier komt de twist: élke kinderwens is egoïstisch. Of je nu 25, 35 of 45 bent. Of je op de natuurlijke manier, via IUI, IVF, donor of draagmoeder probeert moeder te worden. Of je een partner hebt of niet. De drijfveer achter elke kinderwens is dezelfde: jij (jullie) wilt dit. Jij-wil-dit. En daar is helemaal niets mis mee.
Waarom elke kinderwens egoïstisch is
De wens om een kind te krijgen, begint altijd bij jou. Jij hebt dat verlangen, die droom. Het is jouw hartsverlangen dat je drijft. Zelfs als je zegt dat je een kind wilt “om je ouders grootouders te maken” of “uit liefde voor je partner,” ligt er altijd een persoonlijke behoefte aan ten grondslag.
Laten we eerlijk zijn: niemand krijgt een kind puur voor het plezier van dat toekomstige kind. Natuurlijk wil je later een goed leven voor je kind, maar de wens begint niet bij het kind dat nog niet bestaat. Het begint bij jou. Dat geldt voor iedereen.
De mythe van ‘meer of minder egoïstisch’
Er bestaat een hardnekkige overtuiging dat sommige kinderwensen ‘egoïstischer’ zijn dan andere. Als je al iets ouder dn gemiddeld bent in termen van een kinderwens, alleenstaand, of gebruik maakt van een donor, dan lijkt de maatschappij een oordeel klaar te hebben: “Dat doe je alleen voor jezelf.” Maar hoe verschillend is dat werkelijk van een jonger stel dat besluit om “maar eens aan kinderen te beginnen”? Het is ook niet alsof zij het primair doen om de wereldbevolking in stand te houden.
Waarom voelt het anders?
De overtuiging dat jouw situatie egoïstisch is, komt vaak voort uit twee dingen:
1. Wat anderen vinden. De maatschappij heeft altijd een mening over keuzes die niet binnen de standaard vallen. Ze zullen het toch niet voor je applaudisseren, dus waarom laten we ons erdoor tegenhouden?
2. Angst voor de impact op je kind. Onder de gedachte “ik ben egoïstisch” zit vaak een diepere zorg: “Gaat mijn kind hier ongelukkig van worden?” Misschien twijfel je of het eerlijk is dat je kind zonder vader of met een ‘oudere’ (tussen aanhalingstekens) moeder opgroeit. Vaak worden deze gedachten gevoed door jouw eigen verleden of ervaringen.
Dieper liggende overtuigingen saboteren je
Laten we naar de kern gaan. Als jij die negatieve gedachten en overtuigingen koestert dan druk je jezelf en je verlangen op de rem. Je wilt vooruit, maar je hoofd zit vol twijfel.
Het is alsof je in een sportauto zit, met één voet op het gaspedaal (je verlangen om moeder te worden) en de ander keihard op de rem (je angsten en overtuigingen).
Je brein saboteert je. Niet om gemeen te zijn, maar om je te beschermen. Het wil je behoeden voor mogelijke pijn of teleurstelling. Dat is goed bedoeld, maar het helpt je niet. Het is ruis op de lijn. Die negatieve energie blokkeert je hoge energie van verlangen, en dat verlaagt je zwangerschapskansen.
Herprogrammeer je brein
Kijk kritisch naar die overtuigingen. Vraag je af: waar komen ze vandaan? En- vooral- kloppen ze wel?
Herprogrammeer je brein. Als je jouw gedachten verandert, verandert je hele wereld. Katie Byron zei het al: “If your mind shifts, your world shifts.”
Je mag groot denken. Je mag groots dromen. En je mag moeder worden, op jouw manier, volgens jouw timing.
Haal die voet van die rem. Want zwanger worden is niet alleen een physical game, het is ook een energy game.
Ontgrendel het ontbrekende stuk in de fertiliteitspuzzel dat wordt genegeerd in het Belgische en Nederlandse fertiliteitscircuit: jouw gedachten en energie. In mijn 1:1 coachingprogramma richten we ons volledig op dit cruciale aspect.
Benieuwd hoe dit voor jouw verhaal concreet een gamechanger kan zijn? Vraag dan een gratis 30 minuten sparringsessie aan.
Graag die gratis sparringsessie voor mij!
Dit topic in podcastvorm? Check. Luister nu.
Meer podcastafleveringen luisteren? Déze bevat echt onmisbare inzichten om te begrijpen wat jij nodig hebt om zwanger te worden.