Waarom harder je best doen je nog geen baby opleverde

Waarom harder je best doen je nog geen baby opleverde

Jij doet zo je stinkende best. Je bent gefocust op je doel: zwanger worden. Je volgt zorgvuldig de adviezen van dokters op, eet gezond, neemt supplementen, en ondergaat IVF-behandelingen. Die laatste beginnen op een tweede baan te lijken, zoveel tijd en energie vergen ze.

Maar ondanks al je harde werken– want zo voelt het echt- blijft het resultaat uit. De frustratie en de boosheid groeien. Waarom lukt het niet, terwijl je alles doet wat binnen je macht ligt?

In een wereld waarin de medische wetenschap wordt gezien als dé oplossing, kun je het gevoel krijgen dat de fertiliteitskliniek zelf faalt. Misschien wordt er niet innovatief genoeg gedacht, geen nieuwe technieken geprobeerd. Het is heel logisch dat het uiteindelijk lijkt alsof mensen, situaties, misschien zelfs het lot zich tegen je te keren.

Toch, als je goed kijkt ligt succes niet volledig in handen van artsen of behandelingsschema’s. Het ligt deels ook in jou: in je gedachten, in je energie. Dit is niet vingerwijzend bedoeld. Dit is gewoon goéd nieuws, want die kan je trainen en shiften.

Hard werken leidt je verder weg van je verlangen

Het is een vreemde paradox: hoe harder je probeert, hoe verder je lijkt te komen van wat je wilt. Dit traject, dat zou moeten draaien om de wondermooie wens om een kind te krijgen, verandert in een rationeel proces. De kalender van je vruchtbaarheid, het schema van je fertiliteitsbehandeling, ze worden deel van je dagelijkse planning, net als je werkafspraken. En daarmee geraakt iets heel belangrijk ondergesneeuwd: je hartsverlangen!

Het verlangen naar een kind is een ongelooflijk krachtig gevoel, dat je waarschijnlijk al lang met je meedraagt. Maar juist dat diepe zielsverlangen wordt langzaam maar zeker overschaduwd door de focus op al dat harde werk dat je ervoor verzet.

De medische wereld versterkt deze rationele benadering. Er wordt vooral ingezoomd op tekort, gebrek. Verminderde vruchtbaarheid, te weinig vruchtbare jaren voor de boeg, te weinig follikels/ eicellen, te dun endometrium, psychologische screeningen om een traject te mogen starten… Logisch dat je het gevoel krijgt dat je nog harder moet gaan werken om dat tekort te overbruggen.

Maar dat verlangen, dat krachtige gevoel dat ooit zo helder was, wordt hierdoor in de kiem gesmoord. Het harde werken blokkeert de ongelooflijk machtige stroom van energie die uit je verlangen voortkomt. De focus ligt niet meer op de baby die je zo graag wil, maar op het gebrek aan wat je nog niet hebt. En op… het harde werken.

Genieten van je verlangen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist als je stopt met dat voortdurende harde werken voor een baby, vergroot je je kansen op een zwangerschap enorm. Zeg ik nu dat je “het gewoon moet loslaten”? Néé. Het betekent niet dat je niets hoeft te doen of alles maar aan het lot moet overlaten. Wat het wél betekent, is dat je het proces anders kunt gaan benaderen: vanuit vertrouwen (dit is the key word: vertrouwen!)  en overgave, in plaats van constante inspanning en controle.

Je hebt het vermogen om je brein te trainen. In plaats van je te laten leiden door frustratie en het gevoel van tekort, kun je je richten op wat je echt wilt. Niet door elke dag hard te werken om je doel te bereiken, maar door te genieten van het verlangen zelf. Fantaseer over het beeld van die baby, laat dat gevoel toe, en voel de vreugde die daarbij hoort. Stel je voor hoe het zou voelen om je wens vervuld te zien.

Genieten van de weg náár je verlangen

Het gaat niet alleen om het genieten van je verlangen; je kunt nu al gelukkig zijn tijdens het proces. Dit klinkt misschien opnieuw paradoxaal, maar: you cannot have a happy ending to an unhappy journey.

Maak keuzes die écht goed voelen voor jou—niet alleen omdat dokters het zeggen. Vertrouw op je intuïtie en neem geen genoegen met minder dan de beste ondersteuning die je kunt krijgen. Kies een fertiliteitskliniek waar jij je op je gemak voelt en omring jezelf alleen met mensen die je opliften.

 

Het harde werken heeft je tot nu toe geen baby opgeleverd. Misschien is het tijd om je aanpak te veranderen. Herstel de focus op je verlangen, dat prachtige idee dat je al zo lang met je meedraagt. Zorg ervoor dat je vreugde haalt uit de reis ernaartoe. Het gaat erom dat je anders gaat denken, anders gaat voelen, en andere beslissingen gaat nemen. Want dát is wat uiteindelijk mee je werkelijkheid zal vormen, niet alleen het medische- technische.

Als jouw sparringpartner sta ik in mijn coachingtraject naast je tijdens dit proces, om je te helpen om deze andere manier van denken in de praktijk te brengen. Zo werken we eraan om je kansen op succes in je volgende fertiliteitsbehandeling te maximaliseren— en deze keer niet door harder te werken.

Interesse? Vraag een gratis 30 minuten online matchgesprek aan. Elke week heb ik ruimte voor twee zulke gesprekken.

 

Ik vraag een gratis matchgesprek aan

Wil je nog dieper in dit onderwerp duiken? In mijn nieuwste podcastaflevering  deel ik extra inzichten die je niet wilt missen. Luister nu en ontdek meer.

Benieuwd naar mijn eigen kinderwensverhaal dat een waardevolle illustratie is van deze inzichten? Beluister dan deze aflevering.

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

De ambitieuze vrouwelijke professional en haar kinderwens: succes en valkuilen ontrafeld
The way you do anything, is the way you do everything. Prachtige quote vind ik dit en ook nog eens...
Lees meer...
Waarom ik nog vaak terugdenk aan de Australiër in Laos
Het was al stikdonker toen we er per boot arriveerden via de brede Mekong rivier. Het Laotionaanse dorpje bestond uit...
Lees meer...
Dit is onmisbaar om zwanger te worden
Ik vind het on-voor-stelbaar hoe het medische (fertiliteits-)circuit als systeem het fysieke en het mentale als twee aparte dingen blijft...
Lees meer...