Eiceldonatie: hoe zal mijn baby eruit zien?

Eiceldonatie: hoe zal mijn baby eruit zien?

In een van de antwoorden op mijn intakevragen voor een gratis matchgesprek kwam ik deze zin tegen: “Ik durf amper te fantaseren over hoe mijn toekomstige baby er zal uitzien.” Deze vrouw had net een niet-succesvolle IVF-behandeling met eiceldonatie achter de rug, zat sowieso al met moeilijke gevoelens over het hele eiceldonatieproces en wist echt niet meer hoe ze verder moest.

Je zou kunnen zeggen dat deze vrouw zich met deze zin simpelweg zorgen maakt over het uiterlijk van haar toekomstige kind, dat via IVF met eiceldonatie verwekt zal worden. Maar in werkelijkheid schuilt er zoveel meer achter deze woorden.

Deze zin is slechts de toplaag van een complexe stapel van gevoelens en gedachten. Als je dieper graaft, ontdek je telkens nieuwe lagen, met steeds weer andere zorgen, twijfels, en angsten.

Zonder iets in te vullen voor deze specifieke vrouw, kunnen dit voorbeelden zijn van de overtuigingen, twijfels en vragen die onder deze zin verborgen zitten:

  • Het plan B-scenario: Het idee van een baby via IVF met eiceldonatie is een afwijking van mijn plan A. Het wijkt af van het ideale plaatje dat ik voor ogen had. Het kindje dat ik voor me zag, zou zowel op mij als een partner lijken. Een kind dat vertrouwd voelt, waar ik me al aan gehecht heb in mijn gedachten. Wil en mag ik wel kiezen voor een plan B?
  • Op elkaar lijken creëert verbinding: Zal ik echt een diepe band kunnen opbouwen met een kind dat niet, of minder, op mij lijkt? Zal het niet voelen het niet als een kind dat vreemd voor me is?
  • Liefde voor mijn kind: Als ik misschien moeite heb om te connecteren, zal ik dit kind dan wel even graag zien als een genetisch eigen kind?
  • Omgekeerde zorgen: Zal mijn kind zich wel verbonden voelen met mij? Zal het zich niet als een buitenbeentje voelen in ons gezin?
  • De toekomst van mijn kind: Zal mijn kind dan wel gelukkig zijn met de keuze die ik nu maak?
  • Egoïstisch: Mag ik deze wens dan überhaupt wel hebben? Is het egoïstisch van mij om deze weg te bewandelen?
  • Spijt en schuld: Als ik eerder was begonnen met mijn kinderwens, of mijn eicellen had laten invriezen, had ik dan misschien wel een kind kunnen krijgen met mijn eigen eicellen? Waarom heb ik mijn kinderwens laten ondersneeuwen door andere prioriteiten? Ik voel me schuldig.
  • Het donorverhaal: Hoe leg ik uit waarom het bijvoorbeeld minder op mij lijkt? Wanneer vertel ik mijn kind het verhaal van de donoreicel? Hoe zal mijn kind hierop reageren?
  • Oordeel van anderen: Zullen anderen merken dat mijn kind minder op mij lijkt? Zullen ze zich afvragen waarom? Aan wie vertel ik dit verhaal en wanneer? Hoe zullen ze reageren? Zullen ze een oordeel hebben?
  • Asymmetrie: Als ik een mannelijke partner heb, zal het kind wel op hem lijken, maar niet op mij. Hoe ga ik dat ervaren? Zal ik jaloers worden?
  • Onze relatie: Wat zal eiceldonatie betekenen voor onze relatie? Ben ik eigenlijk wel zeker dat mijn partner dit echt wil, of ben ik degene die hem meesleept in dit proces?
  • Zwangerschap: Hoe ga ik mijn zwangerschap beleven? Zal ik durven genieten, als ik niet eens durf fantaseren over het uiterlijk van mijn kind?
  • Enzovoort.

Je straalt van nature een sterke, intense verlangensenergie uit. Want ja, je wilt dit kind ontzettend graag – anders zou je geen IVF met eiceldonatie doen. De gedachte aan een baby voelt als pure vreugde en geluk. Met deze verlangensenergie kan je je babydroom aantrekken. Want soortgelijke (in dit geval hoge) energieën trekken elkaar aan.

Maar tegelijkertijd creëer je door deze lagen van twijfelgedachten veel ruis op deze positieve energie. Je dempt het hoge, positieve trillingsniveau waardoor de ontvangstmodus stokt. Deze vrouw vertelt dat ze niet langer durft te fantaseren over haar toekomstige baby; ze heeft de verbinding met haar krachtige energie van dromen en verlangen verloren, terwijl die juist zo cruciaal is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat die lagen van weerstand heel normaal zijn in je proces. Toch is het essentieel om die ruis weg te nemen en weer in contact te komen met je diepste verlangen — zoals durven fantaseren over je baby. Dat helpt je om in een hoge energie te komen, wat je kans op een succesvolle zwangerschap maximaliseert. Door je gedachten en energie bewust positief te sturen, trek je ook positieve ervaringen aan. Dit is mijn diepe overtuiging, gebaseerd op mijn eigen kinderwens en jarenlange ervaring met klanten.

Geloof jij dat ook en wil je op deze manier je zwangerschapskansen maximaliseren? Elke week maak ik ruimte voor 2 van gratis online matchgesprekken. Ik kijk ernaar uit om je te spreken!

 

Voor mij graag dat gratis matchgesprek

 

In deze podcastaflevering vertel ik nog meer over dit onderwerp, o. m. in hoeverre een kind via eiceldonatie écht op jou kan lijken en welke rol ‘fenomatch‘ en ‘epigenetica’ hierbij spelen.

 

 

Deel dit bericht:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Zo belangrijk zijn jouw genen
"Mijn kind via eiceldonatie is tegelijk een levenslange reminder aan het feit dat ik geen genetisch eigen kind heb gekregen."...
Lees meer...
Dé waarheid over donorconceptie
Augustus '22. Een zonnige, warme (tikkeltje  bloedhete eigenlijk) dag op Kreta. Een zandstrandje aan een azuurblauw  baaitje. Een knalgele strandstoel....
Lees meer...
De stap naar eiceldonatie: 5 triggers waardoor je er mogelijk te snel overgaat
Sommige vrouwen/ koppels waarvan ik hoor of lees, nemen de stap naar eiceldonatie, met een snelheid en schijnbare lichtheid die...
Lees meer...