Dat de meeste mensen voor IVF in Spanje kiezen, juist omdat de eicel- en spermadonoren daar anoniem zijn en omdat ze het niét aan hun kinderen vertellen. Mijn alerte oog valt op dit stukje uit een persartikel.
Spanje blijft nog altijd veruit de meest populaire bestemming voor IVF. True. Maar liefst ca. 40% van de wensouders die buiten de binnenlandse geijkte paden wandelen, kiest voor Spanje.
Maar voor de rest… hmmmmm…. mip mip zoeffffffff: lekker kort door de bocht deze bewering, bedenk ik mij. Ik voel instant een lichte ergernis opborrelen.
Want zie ik dat mijn klanten die kiezen Spanje voor IVF dat doen omdat ze zo nodig een anonieme donor willen en omdat ze dan lekker simpel (?!) die donor(en) kunnen verzwijgen? Is dat hun grote drijfveer? Néé, helemaal niet, die stelling is op zijn minst ongenuanceerd:
- De grootste drijfveer die ik keer op keer zie, is deze: ze snakken naar nieuwe perspectieven!! En ze geloven dat er in Spanje goede redenen zijn om die te vinden (zie verder).
- Bij een aantal onder hen zal dat inderdaad via IVF met eicel- en/of spermadonatie zijn, maar ik zie ook best veel klanten die in eerste instantie naar Spanje trekken voor IVF met eigen eicellen.
- Ze kiezen/ kozen voor IVF in Spanje omwille van de goede perspectieven en ondanks het feit dat de donoren daar anoniem zijn. Ze struggelen daar vaak best behoorlijk mee. Terecht, het is ook een belangrijke beslissing met grote, levenslange impact. Voor jezelf maar in eerste instantie natuurlijk ook voor je toekomstige kind.
- Ze kiezen dus niet- althans niet de klanten die ik tref- voor IVF in Spanje omdat de donoren anoniem zijn.
- “Anoniem” staat niet gelijk aan “niet vertellen”. Bijna alle klanten die een anonieme donor(en) overwegen/ kozen, zijn wel degelijk zoekende naar de optimale manier van vertellen! En zijn trouwens ook zeer open en nieuwsgierig naar de zoekmogelijkheden met DNA- databanken.
Dus wat zijn dan wel de redenen waarom klanten kiezen of kozen voor IVF, specifiek in Spanje?
-
-
- Spanje heeft al lang een progressieve wetgeving over medisch begeleide voorplanting, die fertiliteitsartsen toelaat geavanceerde protocollen voor te schrijven en toonaangevende technieken te gebruiken.
- Spaanse fertiliteitsklinieken hebben daardoor veel ervaring opgebouwd met IVF en profileren zich vaak als gespecialiseerd in complexe cases. Dit triggert wensouders- vooral ook 40+ -ers- die alles op alles willen zetten voor een “laatste kans baby”, met eigen eicellen of via IVF met eiceldonatie.
- Spanje wordt algemeen gezien als een autoriteit op vlak van fertiliteitsbehandelingen. Ze hebben een grote expertstatus, hetgeen vertrouwen biedt.
- Ik zie dat klanten zich aangetrokken voelen tot de Spaanse fertiliteitsklinieken, die luxueuze privé klinieken zijn, waar alle toeters en bellen aanwezig zijn (bv. ook complementaire behandelingen zoals acupunctuur en reiki in de kliniek zelf) en waar men zich behandeld voelt als “klant is koning” en niet als de “geriatrische fertiliteitspatiënt”.
- Spanje heeft- in samenhang met de bovenstaande punten- een zéér groot aantal fertiliteitsklinieken (ca. 250 ). Ik voel bij klanten dat dit heel sterk meespeelt. Het geeft hun een veilig en goed gevoel om o.b.v. hun eigen wensen en waarden zelf te kunnen kiezen uit een brede waaier.
- Eveneens door hun lange ervaring, zijn Spaanse fertiliteitsklinieken vaak geoliede machines, waar ook de communicatie vlot verloopt. In vele klinieken is er ter plaatse ook Nederlandstalige patiëntenbegeleiding en soms zelfs een Nederlandstalige arts.
- Mijn Belgische klanten hebben vertrouwen in Spanje omdat veel fertiliteitsklinieken in eigen land ze aanraden en/of er samenwerkingsverbanden mee hebben. In Nederland ligt dat totaal anders, toch kiezen ook Nederlanders nog vaak voor Spanje.
- De leeftijdsgrens voor IVF is in Spanje hoog en is mits bepaalde extra onderzoeken oprekbaar.
- Er zijn in Spanje geen (of amper) wachttijden voor IVF- behandelingen. Noch met eigen eicellen, noch bij IVF met eiceldonatie
-
Betekent dit dat ik jou als klant rechtstreeks het vliegtuig op stuur richting Spanje? Néé, hoor, ook helemaal niet! Er zijn tal van interessante opties en landen in het doolhof dat het internationaal fertiliteitscircuit is. Er zijn in en buiten Europa bijvoorbeeld ook landen met identificeerbare donoren en/of met anonieme donoren waarbij men wel niet- identificeerbare informatie vrijgeeft. Inderdaad een belangrijk aspect om over te reflecteren.
En wanneer jij net dié weg in het doolhof vindt die helemaal klopt voor jou en waarbij je vertrouwen en opluchting voelt en een blij gevoel krijgt… dat is waar jouw zwangerschapskansen pieken! Dát is mijn streefdoel als fertiliteitscoach!
Kan jij dat ook voelen? Dat hoe jij erin staat, jouw gevoelens en energie de missing link voor je zwangerschapskansen zijn, die men altijd over het hoofd ziet?
Ja? Dan heb ik het geschikte coachingtraject voor jou.
Interesse? Laat ons dan praten in een gratis online matchgesprek. Elke week maak ik uit de aanvragen een selectie voor 2 dergelijke gesprekken.
Ik ben kandidaat voor zo’n gratis matchgesprek
Topondernemer, miljonairsvrouw en single mom Katrin Van De Water praat in ons podcastgesprek o.m. over IVF in Spanje. Luister naar haar ervaringen in deze aflevering
Inge Kormelink is CEO van fertiliteitskliniek Clinica Tambre in Madrid. Stella Van Der Meer is patiëntencoördinator bij fertiliteitskliniek Vita in Benidorm. Ik had ook met deze beide dames boeiende podcastgesprekken.