Sta jij bij jouw kinderwens voor een stap die moeilijk aanvoelt? Of heb je een stap genomen, maar voelt die nog altijd niet 100% kloppend? ‘Wringt’ het nog? Je weet wel, zo’n stap waarvan je dacht dat JIJ hem nooit zou zetten…
Hoe gaat dat zijn, dat plan B? KAN en MAG ik wel kiezen voor een plan B? Is dit dan ‘tweede keuze’? Is dat dan eerlijk ten opzichte van mijn kind dat hieruit voort zal komen? Ik voel de geladenheid van deze zinnen, terwijl ik ze intik.
Let’s face it, wellicht heb jij vroeger nooit gedroomd: jaaaaaaa, later ga ik een kind krijgen via IUI of IVF! Of: jipie, ik wil een kind krijgen met de eicellen van een andere vrouw! Of: oh yes,ik ga zwanger worden met de zaadcellen van een man die mijn partner niet is! Vaak is het een plan dat pas rijpt nadat een ander plan in duigen valt.
Het leven loopt nu eenmaal niet altijd zoals gepland. Plannen worden bijgesteld. Grenzen verschuiven. Veel fundamenteler dan het label ‘plan B’ zijn volgende vragen. In hoeverre kan jij dit plan beschouwen als positieve keuze? Hoe blij en gelukkig word jij hier van? Wat levert deze stap jou op? Wat win je erbij? Wie zal je zijn als dit plan zich voltrekt? De antwoorden op die vragen zijn zooooo belangrijk! Want je kan die stap op een bepaald moment niet meer terugdraaien. Die stap gaat deel uitmaken van de rest van je leven. En dat van je kind.
Wil ik hiermee zeggen dat je alles wat lastig voelt bij die stap maar moet negeren? Gewoon niet meer aan denken? Alleen maar het positieve zien en het moeilijke parkeren? Néééééééé! In tegendeel zelfs! Natuurlijk ben je teleurgesteld dat het niet liep zoals gepland, en dat mag helemaal erkenning krijgen. Je kan ook het positieve van een stap pas zien als je het lastige ervan éérst récht in de ogen heb gekeken. Wat kost die stap naar dat nieuwe plan jou? Wat had je zo graag gehad, dat je nu niet zult krijgen? Hoe ga je dat droombeeld dat je verliest, integreren in de rest van je leven?
Blik nog eens even terug naar jouw oorspronkelijk plan. Het plan dat helemaal klopte voor jou. Hoe zag dat eruit? Hoe zag het gezin eruit dat je altijd had gedroomd? Hoe zou dat gezin tot stand gekomen zijn? Wat was er juist zo mooi en aanlokkelijk aan voor jou?
En hoe ziet het plan eruit dat nu voorligt? Hoe is dat voor jou? Wees eerlijk met jezelf.
Stap nu in gedachten van het ene naar het andere plan. Hoe is dat? Hoe doe je het? (in kleine of grote pasjes, heel gedecideerd of net heel twijfelend, traag of snel…). Hoe blij of hoe verdrietig word je ervan? In hoeverre ben je terwijl je die stap zette over een grens gestapt, die je ooit zelf had bepaald? Wat raak je allemaal kwijt terwijl je die stap zet? Maar ook: wat blijft bewaard en wat brengt het je?
Plan B betekent verandering. En verandering roept in eerste instantie bijna altijd weerstand op. En dat MAG. Onderzoek zeker voor jezelf wat er allemaal achter die weerstand zit, wat jou net zo doet twijfelen of wat jou net zo bang maakt. Maak het zo concreet mogelijk.
Bedenk anderzijds dat plan B niet noodzakelijk een eenzijdig negatieve bijklank moet hebben. Misschien is plan B wel heel verrijkend. Misschien leert plan B je wel dingen over jezelf en je leven die je anders nooit geleerd zou hebben. Misschien brengt plan B je wel dingen die je anders nooit zou beleefd hebben.
Plan B is boven alles een nieuw begin. Een nieuw begin vraagt veel van jezelf. Het is een hele uitdaging. Een stretchoefening eerste klasse.
Wil jij voluit gaan voor plan B? Kan je er met heel je hart voor kiezen? Of wat is er eerst voor nodig?
Want DIT is zo fundamenteel belangrijk: dat JIJ je blij en ongeremd enthousiast voelt over je kinderwens en je keuzes daaromtrent.
Alleen dan kun je in die hoge energie komen waarin je vol vertrouwen vooruit kijkt. We zijn zo doordrongen van het belang van het medische en technische aspect van zwanger worden, dat we vergeten hoe krachtig onze mindset en energie hierbij zijn.
Jouw mindset en energie is hét missing piece voor jouw zwangerschapskansen dat we in mijn coachingtraject aanpakken.
Interesse? Dan praat ik graag met jou in een gratis online matchgesprek. Elke week bied ik twee zulke gesprekken aan.
Ja, ik wil graag een gratis matchgesprek.